Het goede doel 2017 – Franniez

De LeidenWalk steunt in 2017 opnieuw Franniez, eerder deed de LadiesWalk dit in 2014.

Waarom Franniez?
“Waarom is er geen spaarsysteem voor kinderen met een chronische ziekte?” Dat was de vraag die Franny, kinderverpleegkundige, zich bijna dagelijks stelde voor zij met dit project begon. Voor kinderen met kanker is er de Kanjerketting. Voor kinderen met een hartafwijking is er de TikkieRing; voor het chronisch zieke kind was er niets. Vandaar haar initiatief om ook voor deze kinderen ‘iets’ te ontwikkelen.

De Stichting Franniez heeft in 2014 zoveel geld opgehaald dat er een start gemaakt is met de uitvoering van de Franniez spiraal. Op maandag 12 januari 2015 heeft op de Kinderafdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een chronisch ziek kind voor het eerst de Franniez spiraal uitgereikt gekregen. Franniez zijn een verzamelsysteem, bedoeld om het chronisch zieke kind moed, troost en houvast te geven.

De Franniez methode is inmiddels beschikbaar voor 23 ziekenhuizen. Drie andere ziekenhuizen hebben te kennen gegeven er ook mee te willen starten. Het voorziet duidelijk in een behoefte.

Telkens als er iets gebeurt rondom hun ziekte, krijgen ze een Franniez. Die kunnen ze aan de spiraal bevestigen. Elke Franniez vertelt een stukje van het verhaal van de ziekte en de behandeling van het kind.

Bovenin de spiraal zit een kluisje. In dat kluisje zit de code, die toegang geeft tot het geheime deel van de website van Franniez. Daar kunnen kinderen en hun ouders delen, wat er met hen gebeurt.

Kijk voor meer informatie op www.franniez.nl.

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

22 maart 2017