Sportief Wandelen LeidenWalk

Sportief wandelen

Sportief Wandelen is een sportieve en veilige bewegingsvorm die vaak in groepsverband wordt beoefend en veel plezier geeft. Het is een buitensport die beoefend kan worden door jong en oud, door actieve of minder actieve personen. Sportief Wandelen is een prima alternatief voor hardlopers die wegens een blessure of de gevorderde leeftijd niet (meer) kunnen hardlopen. Of voor hen die een opstapje wensen naar het hardlopen. Sportief wandelen gaat veel verder dan het ‘gewone’ wandelen. Sportief wandelen is geen hardlopen (contact met de grond blijft), maar door de extra armbewegingen en het hogere tempo is Sportief Wandelen een veel intensievere bezigheid dan het ‘gewone’ wandelen.

Van Sportief Wandelen krijgt men uithoudingsvermogen. De conditie, de spierkracht, coördinatie en dus de gezondheid verbeteren erdoor en natuurlijk neemt het lichaamsgewicht af. Aangetoond is dat de kans op hart- en vaatziekten aanmerkelijk wordt verminderd indien men een half uur per dag matig intensief beweegt. Sportief Wandelen verbetert de algemene fitheid, laat het vetpercentage en de cholesterol afnemen. Ook is het goed voor de botdichtheid, het bevorderen van het algeheel welbevinden, het verminderen van angst- en spanningsgevoelens en een verbetering van het humeur!

Sportief Wandelen is ook een verzamelnaam voor verschillende soorten wandelen. NOC*NSF heeft Nordic Walking, Brisk Walking, Power Walking (met gewichten) en Fitwalking allemaal onder deze noemer geschoven.

Nordic Walking

Nordic Walking komt van Finse langlaufers die al sinds het begin van de 20e eeuw in de zomer ‘droog’ oefenen. Zij trainen de coördinatie en spieren van het bovenlijf met hun langlaufstokken tijdens hardlopen, sprongen en andere trainingsvormen. Voor die tijd wandelden herders en pelgrims al vele eeuwen lang met een of twee stokken om het hele lijf te ondersteunen tijdens de vele wandelkilometers. Bij Nordic Walking gaat het om het gebruik van de poles, stokken. Het bovenlijf doet in de loopbewegingen helemaal mee, veel meer dan bij het gewone wandelen. Maar liefst 90% van de spieren in het bovenlichaam worden getraind. Ook is bij het Noordse wandelen met poles het energie- en zuurstofverbruik tot 40% hoger. Daarom is het calorieverbruik bij Nordic Walking bijna de helft meer dan tijdens een stevige wandeling. En dat terwijl Nordic Walking niet veel vermoeiender aanvoelt dan gewoon wandelen.

Gewoon lopen met stokken kan iedereen, maar voor echt rendement moet je Nordic Walken leren. Ga ergens les nemen om met de juiste techniek en het goede ritme het juiste effect te bereiken. Stap naar de hardloopclub in de buurt. Met een beetje geluk is er een Afdeling Nordic Walking/Sportief Wandelen, of surf anders naar de website van de KNBLO, de grootste wandelorganisatie in Nederland.