Het goede doel 2014 – Franniez

logo-franniezHoe is het in 2014 gegaan met de Stichting Franniez?

De Stichting Franniez heeft in 2014 zoveel geld opgehaald dat er een start gemaakt is met de uitvoering van de Franniez spiraal. Op maandag 12 januari is op de Kinderafdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een bijzondere pilot gestart. Een chronisch ziek kind heeft voor het eerst de Franniez spiraal uitgereikt gekregen, waarop hij of zij de eerste Franniez kan plaatsen. Franniez zijn een verzamelsysteem, bedoeld om het chronisch zieke kind moed, troost en houvast te geven.  Op 1 maart volgt het MUMC in Maastricht. Wij feliciteren Franniez hiermee.

De kinderen krijgen als basis van het systeem een houder, de Franniez spiraal. Telkens als er iets gebeurt rondom hun ziekte, krijgen ze een Franniez. Die kunnen ze aan de spiraal bevestigen. Elke Franniez vertelt een stukje van het verhaal van de ziekte en de behandeling van het kind.

Bovenin de spiraal zit een kluisje. In dat kluisje zit de code, die toegang geeft tot het geheime deel van de website van Franniez. Daar kunnen kinderen en hun ouders delen, wat er met hen gebeurt.

De Franniez zijn ontwikkeld door de Kinderfonds Franniez. Die ontstond op initiatief van kinderverpleegkundige Franny Slingerland. Zij kwam in actie omdat ze het onredelijk vond, dat voor kinderen met kanker en hartproblemen dergelijke verzamelsystemen wel bestaan (Kanjerketting en Tikkiering), maar voor chronisch zieke kinderen niet. De Kinderfonds Franniez heeft inmiddels dankzij sponsoring deze pilot mogelijk gemaakt. Over enige tijd start een tweede pilot in het Maastrichts Universitair Medisch Centrum (MUMC). En als het aan de Kinderfonds Franniez ligt komen daar nog heel veel ziekenhuizen bij. Omdat chronisch zieke kinderen best de nodige moed, troost en houvast kunnen gebruiken.

 


De LadiesWalk steunde in 2014 Franniez. 

Prikken, medicijnen, operaties, ziekenhuisopnames. Een kleine greep uit de interventies en gebeurtenissen, die ernstig chronisch zieke kinderen met regelmaat moeten ondergaan. Iedereen weet, ziek zijn is niet leuk en een kind hoort niet in een ziekenhuis. Helaas moet een grote groep chronisch zieke kinderen soms dagelijks, of lange perioden achtereen, opgenomen worden. Voor deze kinderen heeft Stichting Franniez een spaarsysteem ontwikkeld. Het biedt chronisch zieke kinderen houvast om over een aandoening en behandeling te praten. Troost na een interventie en moed voor interventies die nog volgen.

Waarom Franniez?
“Waarom is er geen spaarsysteem voor kinderen met een chronische ziekte?” Dat was de vraag die Franny, kinderverpleegkundige, zich bijna dagelijks stelde voor zij met dit project begon. Onverdraagzaam vond ze het. Voor kinderen met kanker is er de Kanjerketting. Voor kinderen met een hartafwijking is er de TikkieRing en voor het chronisch zieke kind was er niets. Vandaar haar initiatief om ook voor deze kinderen ‘iets’ te ontwikkelen. Uit verschillende hoeken heeft zij een groep vrijwilligers bij elkaar gebracht die dit project willen realiseren.  Praktijkmensen zoals kinderverpleegkundigen, pedagogisch medewerkers, organisatoren uit het bedrijfsleven en creatief- en industrieel ontwerpers maken inmiddels deel uit van het ’team Franniez’.

Kijk voor meer informatie op www.franniez.nl.

Franniez slider

 

Vaardigheden

Gepubliceerd op

10 januari 2012

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *